Kraliyet Sarayı

Grand Palace(Büyük Saray)

Hiç şüphesiz göz kamaştırıcı güzelliği ve mimarisiyle Grand Palace yani Büyük Saray Bangkok şehrinin en ünlü simgelerinden birisidir. Grand Palace ı ziyaret etmeden Bangkok u gördüm Tay kültürünü ve mimarisini tanıdım denemez. Muhteşem ve göz kamaştırıcı sarayın tarihi 1782 yılına kadar gitmektedir. Burma saldırıları sonrasında Ayutthaya şehrinin çökmesiyle birlikte başkent Chao Phraya Nehri’nin diğer tarafındaki Thonburi’ye taşınmıştı. 1782 yılında Siam Kralı I. Rama döneminde başkentin Bangkok’a taşımaya karar verilmesiyle Grand Palace’ın inşaatına başlanmış. Başlangıçta sadece birkaç Saray binasından oluşan yer daha sonra eklenen çok sayıda bina ve tapınaklarla bugün 218 bin 400 metrekarelik bir alana sahiptir ve içinde yüzden fazla bina ve tapınaklardan oluşmaktadır. Günümüzde En çok ziyaret edilen müzelerinden birisi olan kompleks dış, Merkez ve iç Saray olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

 

Dış Saray, eskiden Kralın doğrudan dahil olduğu mülki idare, ordu ve hazine gibi hükümet birimlerine ev sahipliği yapmış. Bu dış avlunun bir köşesinde, tarihi 14. yüzyıla kadar uzanan küçük, küçük ama oldukça ünlü olan Emerald Buddha’nın (Zümrüt Buda Heykeli) içinde yer aldığı Wat Phra Kaew yer alıyor. Diğer adıyla Temple of the Emerald Buddha(Zümrüt Buda Tapınağı), Tayland’da oldukça saygı gösterilen en kutsal tapınaklardan biri olarak geçiyor. Fotoğrafının çekilmesinin yasak olduğunu hatırlatayım.

En büyük ve en önemli yer olan Merkez Saray’da Kral’ın ikametgâhı ve devlet işlerinin yürütülmesinde kullanılan salonlar bulunuyor. Taht salonlarının yalnızca ikisi halka açık olmakla beraber bu etkileyici yapıların ön cephesinde yer alan detaylar ise ince bir sanatın ürünü.

İç Saray ise Kral’ın eşlerinin ve kızlarının yaşadığı yer olarak kullanılıyordu. Ergenlik yaşına kadar erkek çocuklar ve kadınlar bu bölümde kalıyorlardı. Bugün iç alanlar ziyarete kapalı olarak duruyor.

Grand Palace ziyaretinde uyulması gereken kıyafet yönetmeliği oldukça katı. Mutlaka ayakları, bacakları ve kolları kapatacak kıyafetler giyilmeli. Erkekler uzun pantolon ve hatta uzun kollu tişört giymek zorunda. Kadınlar ise en az dirseğe kadar bir bluz ve dize kadar uzanan etek veya pantolon giymek zorunda. İçini gösteren, omuzu açık kıyafetlerle ziyarete izin verilmiyor. Uygun kıyafeti olmayanlar girişte bulunan kıyafet bölümüne yönlendiriliyor. Buradan 200 Bahta kiralanan kıyafetler geri verilince, para iadesi yapılıyor.

Ayakları örten ayakkabılar tavsiye edilir. Sandaletle yapılan ziyaretlere izin verilmeyebilir. Ben sandaletli olmama rağmen izin vermişlerdi. Sandaletli olanların yanlarına çorap almaları önerilir. Tapınaklara girerken ayakkabıların çıkarılması gerektiği de unutulmamalı.

Grand Palace sabah 08.30–16.30 saatleri arası ziyarete arası açık. Bilet satışı 15.30’a kadar yapılıyor. Sarayı kompleksini gezmek en az 3 saat gerektiriyor. Ayrıca girişte sarayın kapalı olduğunu söyleyip, sizi alışveriş yapmaya yönlendirmeye çalışan fırsatçılara da kulak vermemeli.

 

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.