Wat Pho (Yatan Buda heykeli)

Wat Pho(Yatan Buda heykeli)

Wat Pho (Tayca: วัดโพธิ์,) Bangkok, Tayland’da bulunan budist tapınağıdır. Daha çok Reclining Buddha (yatan Buda) olarak adlandırılır. Halen Tayland kralının yaşamakta olduğu Grand Palace’a çok yakındır.  Tam ismi Wat Phra Chettuphon Wimon Mangkhlaram Ratchaworamahawihan dir. Tapınak ayrıca geleneksel Thai Masajı’nında doğduğu yer olarak da bilinmektedir.

Tarihçesi

Yatan Buda’nın tarihçesine baktığımızda ilk veriler 16.yy inşa edildiğini belgelemektedir. Bangkok Tayland’ın başkenti olmadan önce yapılan bir tapınaktır. Altın buda tapınağı ilk tay masajının doğuş noktası olarak kabul edilir ve Tayland ın ilk üniversitesi olarak hizmet vermiştir. İlk tay masajının öğretildiği ve uygulandığı yerdir. Yatan Buda bir hac merkezi olmasa da şehirdeki en popüler anıttır.

Özellikleri

Yatan buda anıtı 15 metre yüksekliğinde 43 metre uzunluğundadır. Sağ kolu üzerine uzanmış, iki kutu şeklinde yastığa dayanmış durumdadır ve cam kristallerle süslüdür.  Metre yüksekliğinde ve 4.5 metre enindeki ayaklarının altında sedef kakma ile yapılmış 108 uğurlu sembol bulunmaktadır. Anıtın üzerinde Tayland’ı temsil eden 7 katmanlı şemsiye bulunmaktadır.

Yapılış Amacı

Yatan Buda yatan Buda heykeli Buda’nın Nirvana’ya ulaşmasını betimlemektedir. Heykelin ayakları dahi 3 metre boyunda, 5 metre yüksekliğinedir. Budizm inancına göre kutsal kabul edilen 108 sayısına atıfta bulunmak amacıyla ayakaltına 108 tane farklı sembol işlenmiştir. Yatan budanın hemen arkasında ise; 108 tane bronz kâse bulunmaktadır. Tapınağın içinden alacağınız 108 tane ufak parayı bu bronz kâselere atarak ki her attığınızda tapınakta sesi yankılanmaktadır, mistik bir hava oluşturur. Ziyaretçiler bu kâselere para atarak kendilerine şans ve iyilikler getireceğine inanırlar.

Nerede, Nasıl gidilir?

Wat Arun ve Grand Palace gezisi sonrası mutlaka görülmesi gereken önemli tapınaklardan biri olan Wat Pho, Wat Phra Kaew (Zümrüt Budha Tapınağı) arkasında yer alıyor. Wat Po, Grand Palace duvarların dışında, yolun diğer tarafında, 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

Tayland’da Budist tapınaklarını ziyaret ederken, omuzlarınızın ve dizlerinizin kapalı olması gerektiğini unutmamalı. Ayrıca tapınak ziyaretlerinde ayakkabılar mutlaka çıkarılmalıdır. Sessiz olmaya, tapınağa ve içerisinde ibadet edenlere saygı göstermeyi de unutmamalı.

Wat Pho, her gün 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Tapınağın giriş ücreti ise 100 Baht.

bangko tapınaklarıbangkok gezilecek yerlerbuda heykelibudizm dinibudizm tapınaklarıtayland tapınaklarıyata buda heykeli
Comments (0)
Add Comment