Tayland-Türkiye (STA) serbest ticaret anlaşması

Tayland-Türkiye (STA) serbest ticaret anlaşması

Tayland Ticaret Bakanı (Apiradit Taktaporn) ve Ekonomi Bakanı (Nihat Zeybekçi) Tayland-Türkiye FTA(Serbest Ticaret Anlaşması) görüşmeleri kapsamında Tayland ile Türkiye arasındaki bir STA’nın açılışını ilan edildi. 19 Temmuz 2017’de İstanbul’da yapılan müzalerede, Türkiye 3 yılda ticaretimizi iki katına çıkarmayı hedeflediklerini ve ilk serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili müzakerelere 19-20 Temmuz 2016’da başlandığını belirtti.

Tayland Ekomomi Bakanı: “Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı ilk görüşmeler çok başarılıydı Her iki taraf da bir serbest ticaret anlaşması üzerinde anlaşma sağladı Kapsamlı bir ticaret anlaşması Menşe kuralları gibi konularda dahil olmak üzere gümrük ticaret hukuku Hijyen ve bitki sağlığı önlemleri Ticaret vb ürün kalemlerini kapsayacak’’.

Buna ek olarak, iki ticaret bakanıda STA(serbest ticaret anlaşması) müzakereleri kapsamında karşılıklı olarak 3 ayda bir görüşmelerin yapılacağını, diğer müzakerenin ise 2017 kasım ayında Tayland ev sahipliğinde yapılacağını ve  3 aylık sürelerle yapılan görüşmeler sonunda ortaya çıkan nihai metnin Türkiye

Buna ek olarak, her iki taraf da 3 ayda bir yapılacak STA müzakeresi planı üzerinde anlaşma sağladı. Tayland ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümü olan 2018 sonlarında müzakerelerin tamamlanması taahhüdünde bulundu. Her iki taraf da her üç ayda bir bir toplantı yapmayı kabul etti. Bu toplantıların ilki Tayland’da Kasım ayının 2017 sonlarında yapılması kararlaştırıldı.
Boonyarit, Tayland-Türk FTA’nın hazırlanmasının hem ticarette hem de yatırımda her iki ülkeye fayda sağlayacağını söyledi. Çünkü STA’yla beraber ticaret engellerini ortadan kaldıracağını; hem vergi hem de tarife kolaylığı sağlayacağını. Tayland’a bölgedeki Türkiye ve komşu ülkelere ihracat yapma olacağını arttıracağını. Ve her iki ülkedeki yabancı yatırımcıların yatırım fırsatlarını artıracağını. Belirtti.

“Her iki ülke stratejik açıdan önemli. Türkiye, Asya ve Avrupa’daki ülkelere Tayland için bir yatırım ve dağıtım kaynağı olarak hizmet edebilecek bir konuma sahipken, diğer taraftan Tayland ASEAN ülkelerinin ortasında yer alıyor. Tayland Türkiye’ye yeni ürün ve yatırımların dağıtım merkezi olacak. Bu sayade Tayland ile ticaret ve yatırım alanlarını genişletmek için hala çok fırsat var “dedi.

2015’te Türkiye, Tayland’ın küresel pazardaki 35’nci en büyük ticaret ortağıdır. Ve Orta Doğu’da 4. Büyük partneridir. 1,370 Milayar dolar değerinde ikili ticaret hacmi vardır. Bir önceki yıla göre yüzde 9,46 artış göstermiştir. Tayland’ın toplam ticaretinin yüzde 0,33’ünü oluşturuyor. Ve Tayland 772.34 milyon dolarlık ticaret fazlasına sahiptir. Tayland Türkiyeye, 1071.50 milyon dolar değerinde ihracat yaptı. Bir önceki yıla göre% 9.46 artmış ve ithalat değeri 299.2 milyon dolar olmuştur. 2017 yılının ilk beş ayında iki taraf 609.30 milyon ABD doları değerinde ticaret yaptı. Bir önceki yıla göre% 7,81’lik bir artış, iki yönlü ticaret Tayland’ın toplam ticaretinin% 0,34’ünü oluşturuyor. Tayland ise 419,07 milyon dolarlık ticaret fazlasına sahip. Tayland, 514.19 milyon ABD doları ihraç etti. Bir önceki yıla göre artış yüzde 13.18, ithalat değeri ise 95.11 milyon ABD Doları idi. Bir önceki yıla göre% 14.19’luk bir düşüş. Müzakerelerin başarısı ve FTA’nın yürürlüğe girmesi halinde, Tayland ve Türkiye’nin, 2 Milyar ABD doları tutarında bir ticaret gerçekleştirmesini hedeflemektedir.

Tayland’ın potansiyel ihracat ürünleri: klimalar, otomobil parçaları, bileşenleri ve parçaları, kauçuk ürünleri, buzdolapları, derin dondurucular ve parçaları. Suni elyaflar Yarı iletkenler Transistörler ve diyotlar İplik ve yapay elyaflar, vb. Makine ve parçaları gibi Türkiye’den ithal edilmektedir. Hazır giyim, cam, cam ve mücevher ürünleri, mücevherat ve taşlar. Plastik ürünler Ev eşyaları önemli ihracat ürünleridir.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.